AUTOR
  • IVICA POPOVIĆ
POGLED NA MJESTA IZ KOJIH NAS TRENUTNO PRATITE

Pjesma Bjelovirska
UMRLI
Nema zapisa.
Blog
ponedjeljak, ožujak 27, 2017
 

     Veliki četvrtak označava posljednji dan korizme, a na taj dan navečer započinje vazmeno trodnevlje (Veliki četvrtak, Veliki petak, Velika subota). Prije podne se održava samo jedna sveta misa u cijeloj biskupiji, koju slavi biskup sa svojim svećenicima.

Ona se naziva Misa posvete ulja. Biskup tada blagoslovi tri ulja: bolesničko ulje, kojim se mažu bolesnici, katekumensko, kojim se mažu krštenici, te krizmu, tj. mješavinu maslinova ulja i mirisa (uglavnom balzama), koja se upotrebljava kod krštenja, potvrde, te kod svećeničkog i biskupskog ređenja.

Navečer se u svakoj župi slavi misa Gospodnje večere. Dok se pjeva Slava, zazvone zvona i više ne zvone do Vazmenog bdjenja. Nakon čitanja evanđelja može se izvršiti obred pranja nogu. Nakon mise se posvećene hostije, namijenjene za pričest na Veliki petak, prenesu u pokrajnju kapelu ili oltar, zajedno s Presvetim (tj. velikom posvećenom hostijom koja se sprema u tzv. pokaznicu, odnosno dijelom prozirnu ukrašenu posudu, tako da vjernici mogu jasno vidjeti hostiju – Isusa Krista). Također, svi se ukrasi s oltara odnesu. Tada se obično upriličuje barem jednosatno klanjanje, kao spomen na Kristovu molitvu u Getsemanskom vrtu, kada su njegovi učenici pozaspali...

Kako izgleda obred na Veliki četvrak u našoj župnoj zajednici možete pogledati ne jedino zabilježenom snimku koji je snimio Vlatko Menix točno na današnji dan prije dvadest godina u crkvi Gospe Lurdske u Bijelom Viru.

Ova snimka kao i sve druge koje će biti objavljene po slijedu događanja iz tog vremena imaju veliku povijesnu vrijednost naše župne zajednice, zato ovo trebamo sačuvati i objaviti, zbog naše djece i naših dragih koji više nisu sa nama.

Vlatko hvala ti na ovim vrijednim snimkama.

 bijelivirmojerodnoselo @ 00:01 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
Index.hr
Nema zapisa.